Imagistica medicala

Depasind etapa de cercetare si dezvoltare, ecografia tridimensionala ocupa astazi un loc important in aprecierea prenatala a statusului fetal, alaturi de ecografia 2D in timp real si Doppler.

Ecografia 3D implica echipamente de inalta performanta, dotate cu sonde dedicate si soft-uri speciale pentru achizitia simultana de imagini in cele trei planuri ortogonale – frontal, sagital si transversal – si reconstructia imaginii in spatiu , care permite o analiza topografica riguroasa a fiecarui detaliu de morfologie fetala. Ecografia 4D adauga la aceasta cel de-al patrulea element – timpul, rezultand obtinerea de imagini in miscare, vizibile in spatiu si timp real, ale fatului sau oricarui organ intern.

Pe langa impactul afectiv deosebit asupra parintilor – care pot vizualiza in spatiu fatul aflat inca in uterul matern, beneficiile medicale sunt multiple si incontestabile.

 

Ecografia endovaginala

Ecografia endovaginala este utila in diagnosticul si tratamentul infertilitatii, precum si a afectiunilor uterine si anexiale. De asemenea, aceasta procedura medicala monitorizeaza evolutia foliculului si a endometrului. Daca in timpul controlului la ecografia abdominala s-au vazut chisturi ovariene sau anomalii ale uterului, medicii iti vor recomanda si ecografia endovaginala pentru a ajunge la un diagnostic exact in ceea ce te priveste.

 

In cazul unei sarcini, ecografia endovaginala se realizeaza in trimestrul I de sarcina pentru a afla:

• Diagnosticul;

• Localizarea sarcinii;

• Stabilirea viabilitatii;

• Stabilirea varstei gestaţionale;

• Stabilirea numarului produsilor de conceptie;

• Evaluarea anexelor fetale;

• Diagnosticarea afectiunilor uterine si anexiale asociate sarcinii.

 

Ecografia transabdominala

Ecografia transabdominala reprezinta principala metoda de investigatie in evaluarea anatomiei fetale si a transformarii normale sau anormale a bebelusului tau. Trebuie sa te linistim si sa iti spunem ca nu sunt folosite raze X sau alte tipuri de radiatii, astfel incat sa nu prezinte niciun risc pentru tine sau pentru cel mic.

Ecografia transabdominala in ginecologie poate completa ecografia endovaginala, iar in obstetrica, ajuta la monitorizarea ritmului de crestere fetal si morfologia fetala (trimestrele II si III de sarcina). De asemenea, este de un real ajutor in stabilirea pozitiei fatului, estimarea cantitatii lichidului amniotic si localizarea placentei.

 

Ecografia Doppler

Ecografia Doppler este o investigatie non invaziva ce foloseste principiul ultrasunetelor. Masoara fluxul sangvin in anumite regiuni anatomice ale bebelusului (precum cordon ombilical, creier, ficat sau cord) pentru a evalua starea generala de sanatate a acestuia. In cazul obstetricii, ecografia furnizeaza informatii referitoare la circulatia sangvina fetala si utero-placentara, la nivelul cordonului ombilical.

 

Ecografie de morfologie fetala

Este o investigatie prin intermediul ultrasunetelor emise de catre un aparat ecografic performant ce studiaza in detaliu anatomia fetala. Cu ajutorul sau, medicul specialist va putea depista eventualele anomalii sau boli de care ar putea suferi bebelusul tau.

Ecografia de morfologie fetala este recomandata gravidelor:

– in trimestrul I: intervalul 11-13 saptamani;

– in trimestrul II: intervalul 22-24 saptamani;

– in trimestrul III: intervalul 32-34 saptamani;

 

Exista, totusi, anomalii fetale care nu pot fi evidentiate ecografic, deoarece:

– nu au expresie anatomica precum anomalile de metabolism, deficite enzimatice, hipotiroidie sau unele infectii intrauterine;

– au debut intarziat in viata intrauterina sau chiar dupa nastere. Exemple: anumite forme de hidrocefalie, micro/macrocefalie, ocluzia intestinala, unele forme de hernie diafragmatica sau unele anomalii scheletice;

– modificarile anatomice sunt sub posibilitatile de detectie ale aparaturii actuale, iar ca exemplu sunt unele anomalii cardiace;

 

Ecografia 3D

Ecografia 3D este o tehnica ecografica ce ofera imagini tridimensionale ale structurilor examinate. Este dotata cu sonde dedicate si soft-uri speciale pentru achizitia simultana de imagini in cele trei planuri ortogonale – frontal, sagital si transversal, pentru ca tu sa te bucuri de imagini cu mica ta minune.

 

Ecografia 4D

Ecografia 4D adauga cel de-al patrulea element: timpul, rezultand obtinerea de imagini in miscare, vizibile in spatiu si timp real, ale fatului sau oricarui organ intern. Acum vei putea viziona imagini in timp real cu bebelusul tau.

Calitatea imaginilor 3D si 4D depind de prezenta sau absenta lichidului amniotic in jurul zonei de interes, de pozitia bebelusului sau de grosimea peretelui matern.

 

Avantajele ecografiei 3D si 4D

Pe langa impactul afectiv deosebit asupra parintilor care pot vizualiza in spatiu bebelusul aflat inca in uterul matern, beneficiile medicale sunt multiple si incontestabile:

– Examinatorul are o imagine completa a campului de interes – toate cele 3 planuri ortogonale se vad simultan pe ecran, ceea ce permite o identificare exacta a planurilor anatomice, atat pentru o biometrie precisa cat si pentru aprecierea anomaliilor structurale (spina bifida, defecte ale buzelor sau palatului, polidactilie, dismorfisme faciale etc);

– Volumele stocate pot fi disecate milimetru cu milimetru, in toate cele 3 dimensiuni, dupa terminarea scanarii;

– Suprafetele si imaginile transparente sunt analizate direct de ecograf si redate fie ca imagine sculpturala, fie ca detalii scheletice asemanatoare imaginilor radiologice;

– Aprecierea directa in spatiu, a miscarilor fetale: deglutiţie, miscari respiratorii, miscarea buzelor, pleoapelor, membrelor, activitatea peristaltica sau digestiva;

– Pacienta are avantajul reducerii duratei de examinare, evaluarea avand loc post scanare;

– Orice volum stocat poate fi revazut, reanalizat si orice distanta remasurata ulterior.

Programeaza-te pentru o consultatie

Efectuarea unei solicitari de programare online constituie acceptul tau pentru prelucrarea datelor.